Avrupa’da aşırı sıcaklar

-
Aa
+
a
a
a

Avrupa’daki pek çok ülkede Haziran ayından beri defalarca yüksek sıcaklıkların günlük faaliyetleri aksattığı görüldü.

Gezegenin Geleceği: 23 Temmuz 2024
 

Gezegenin Geleceği: 23 Temmuz 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Avrupa’daki pek çok ülkede olduğu gibi, Yunanistan’da da Haziran ayından beri defalarca yüksek sıcaklıkların günlük faaliyetleri aksattığı görüldü ve bilim insanlarının küresel iklim değişikliğiyle ilişkilendirdiği kayıtlardaki en sıcak kışın ardından yüzlerce orman yangını çıktı. Okullar ve turistik yerler kapatıldı, açık havada çalışma saatleri kısaltıldı. Haziran ayında uzun süreli sıcaklarda altı turist öldü ki bu durum, sıcaklığın 40 dereceye yakın veya üzerinde seyrederken neden olabileceği tehlikeleri ortaya koyuyor.

Dubai ve Kuveyt'te klima kullanımı rekor seviyede

Aşırı sıcaklar nedeniyle klimaların sürekli çalıştığı Dubai'de elektrik kullanımı saat başına rekor MW'a ulaşırken, Kuveyt'te ise klima kaynaklı artan elektrik kullanımı kesintilere neden oldu. Dünya genelinde aşırı sıcaklar etkili olmaya devam ederken, özellikle hissedilen sıcaklığın boğduğu Dubai ve Kuveyt'te klima kullanımları rekor seviyelere ulaştı. Kuveyt, 49.3 derece ile Haziran ayında dünyanın en yüksek üçüncü sıcaklığını kaydetti. Geçtiğimiz hafta sıcaklık 51 dereceye yükselirken, ülkenin daha önce kırdığı 54 derecelik rekora tehlikeli şekilde yaklaştı. Dubai de benzer biçimde aşırı sıcak hava dalgasının etkisi altında. ABD merkezli hava durumu servislerine göre, sıcaklık 43 derece olarak kaydedilse de, hissedilen sıcaklık 62 dereceyi zorluyor. Bu tehlikeli derecede yüksek bir rakam. Kaydedilen hava sıcaklığından çok daha sıcak bir ısı endeksi oluşturan yoğun hava sıcaklığı ve yüksek nemin birleşiminden kaynaklanıyor. İki ülke de kavurucu sıcaklarla baş etmekte zorlanıyor ve sıcaklıklar dışarı çıkmanın hayati tehlike yaratacağı sınıra yaklaşıyor.

“Sıcaklığın da afet olarak kabul edilmesi gerekiyor”

İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte hissedilen sıcaklık 40 dereceyi buldu. Diğer yandan, sıcak hava dalgasının etkisi altına aldığı İzmir’in ilçeleri Gaziemir, Buca, Foça ve Bergama’da çok sayıda orman yangını çıktı. Yangınlar nedeniyle Adnan Menderes Havalimanı’nda hava trafiği aksarken, yangın, şiddetli rüzgar nedeniyle Sarnıç Piknik Alanı çevresindeki yerleşim birimlerine yaklaştı. Sarnıç Mahallesi’nde tedbiren elektrikler kesildi. Vatandaşlar da yerleşim yerlerine yaklaşan alevlere karşı bölgedeki ağaçları ve evleri hortumlarla ıslattı. Alevlerin yerleşim bölgesine yayılmaması için Orman Bölge Müdürlüğü itfaiye araçları ve TOMA’larla evlerin önüne set kurdu. Yaşanan şiddetli sıcak hava dalgası karşısında Sağlık Bakanlığı, valilikler ve yerel yönetimler sessizliğini korudu. Sadece Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ‘10:00 – 16:00 saatleri arasında dışarı çıkmayın’ uyarısı yaptı. Sıcaklığın da afet kabul edilmesi gerektiğini belirten Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Kıdemli Uzmanı Dr. Ümit Şahin, “Sıcak dalgası birkaç gün daha sürerse, sadece İstanbul’da buna bağlı ölüm sayısı birkaç 100’e ulaşır,” dedi. Şahin’in de aralarında olduğu bilim insanlarının yaptığı iki ayrı araştırma, sıcak dalgalarının İstanbul’da ölümlere yol açtığını ortaya koymuştu. 2004 - 2017 arasında İstanbul’da yaşanan 30 sıcak dalgasında 4 bin 281 beklenmedik (fazladan) ölüm yaşanmış. Sadece 2010 yaz aylarında, toplam 39 gün süren iki sıcak dalgasında 986 kişi hayatını kaybetmişti. 2013 - 2017 arasında yine İstanbul’da yaşanan üç ayrı aşırı sıcak dalgasında ise 419 kişi ölmüştü.

Sultangazi’deki maden sahası büyütme projesi tepki çekti

İstanbul Sultangazi’de akıllara durgunluk veren maden sahası büyütme projesi tepki çekti. Çevrelerini saran maden sahasının ortasında kalan mahalle, uçurumun kenarında yaşam mücadelesi veriyor. Evlerinin yıkılmasından korkan mahalleli sorunlarının çözülmesini istedi. Maden sahasının sahibi olan şirketin teklif ettiği parayı tehdit yoluyla kendilerine kabul ettirmeye çalıştıklarını öne süren yurttaşlar, teklifi reddedenlerin evlerinin altının kazındığını ve yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldığını öne sürdü. Birçok ev sahibinin can güvenlikleri olmadığı için evlerinden çıkmak zorunda kaldığı iddia edildi. Mahallede yaşayan birçok aile nefes darlığı ve astım hastası olduğunu belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin olaya seyirci kaldığını öne süren mahalleli, belediyenin hiçbir şekilde yardım etmediğini, hatta evleri zorla sattırmaya çalıştıklarını iddia etti. Maden sahasının, evlerin hemen dibinde dinamitle patlatma yaparak alanı büyütmeye çalıştığı görüldü. Havadan çekilen görüntülerde evlerin hemen yakınında dinamitle patlatma anı saniye saniye kaydedildi. Patlamanın etkisiyle evlerinin sarsıldığını ifade eden yurttaşlar, çocukların çok korktuğunu söyledi. Dinamitle patlatma sonucu ortaya çıkan toz bulutunun, Sultangazi’ye yayıldığı anlar ise havadan çekilen görüntülerle gözler önüne serildi.

Ilısu’da toplu balık ölümleri

Dicle Nehri üzerinde bulunan Ilısu Barajı göl havzasında toplu balık ölümleri yaşanıyor. Batman sınırların içinde bulunan gölde yaşanan ölümler, günlerdir yaşam savunucuların gündeminde. Batman Çayı’nda da geçtiğimiz aylarda balık ölümleri yaşanmış, ölümlerin sızan petrolden kaynaklandığı tespit edilmişti. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, ortaya çıkan tabloya seyirci kalınmaması gerektiğini söyledi ve ekledi, “İlgili kurumların ve kamuoyunun buna sessiz kalmaması lazım. Halkımızı, yerel ve yaygın basın/medya temsilcileri ve kamuoyunu duyarlı olmaya ve sosyal medyada tepki göstermeye davet ediyoruz.”